tempat meluah rasa, ekpresi jiwa!

How to Stress Less

While I’m google around for some basic info..related to life..related to feels..related to so many urgent and unurgent things .. which and how to prioritize things..I cross over this simple yet, complex diagram..telling about how to stress less..

Image

Secara kebetulan pula, dkt fb tadi ada terbaca satu post..yang bunyinya lebih kurang begini..”kalau kita stress, check hubungan kita dengan Allah..mungkin ada longgar di sana sini..”

Benar, yang tu memang tak boleh disangkal lagi.tapi, sebenarnya macamana kita nak istiqamah dalam sesuatu perkara. Contoh, dalam soal bangun malam..kalau kita rasa sedih…dalam kesusahan .. risau..pilu..baru la rasa nak dekat dengan Allah..waktu tu la..mula jadi hamba yang sesoleh2nya..bermunajat..mohon keampunan..mohon dikurangkan resah dan beban yang ditanggung..mohon diberi petunjuk..TAPI, bila masalah tu dah semakin nampak jalan penyelesaiannya..ataupun bila sesuatu kejayaan tu dah mula jadi milik kita..kita pun dah rasa tak perlu dekat dengan Allah dah..kita rasa kita perlu grab all the opportunities di depan mata..Takut2 diambil orang lain..paling2 pun, kita cuma ucap syukur..lakukan solat dua rakaat dan sujud syukur..tanda terima kasih kita pada Allah..tapi, setakat itu saja la..kita lupa bahawasanya yang menjadikan atas setiap sesuatu tu..hanya dengan izin Allah..Kun Faya Kun! Maka jika Allah berkata, Jadilah..maka jadilah ia!..Sehebat mana..sepantas mana kita cuba mendapatkan sesuatu atau cuba mempertahankan sesuatu..yang kita rasa milik kita..kalau Allah kata bukan hak kita..ia tetap tak akan jadi hak kita..

Maka, moralnya di sini..kalau nak stress pun,..make sure the stress can be handled..setiap hujan yang turun..akan diakhiri dengan pelangi yang indah..Seorang sahabat pernah berpesan, hidup kita di dunia ni tak lama Sha,..diibaratkan macam mencelup jari di air, bila di angkat..lama mana air yang lekat di jari itulah hayat kita di dunia. Dunia kita yang sebenar adalah di alam sana,..mudah2an ya Allah..Kau berikanlah hidayah..kesedaran yang berpanjangan..dan moga kami tetap..istiqamah dalam melakukan amal kebaikan dalam mencari redhaMu, Ya Allah..Ampuni dosa2 ku..

Assalammualaikum..

Mungkir janji lagi! Tu la..masa memula nak aktifkan semula blog ni haritu..siap janji kat diri sendiri..will always keep updated n frequently post new entry..but, see? dekat seminggu jugak blog ni terperam..maaf ya..selain sibuk ngan tugas hakiki kat office..sebenarnya lately ni dok ghalit baca post2 ttg politik..almaklum..PRU13 baru je berlangsung..jadi demamnya baru nak kebah!

Oppss..ni apa pulak citer psl demam ni? huhu..tu la..tak dinafikan dengan cuaca yang kejap panas..kejap lembap di sekitar lembah klang dan shah alam ni terutamanya..ramai di kalangan kita yang senang sgt nak kena demam kan..so, mcm tajuk yg terpapar tu..apa kata this time, kita cuba mencegah demam..sebelum ianya menyerang..;)

(wah..ni nampak macam ada mende baru nak share ni)..betullah tu..kali ni, cuba kita tgk satu lagi produk bermutu..of course penemuan daripada seorang saintis di Jepun iaitu, Dr Yasuhiko Kojima pada tahun 1954. Menurut sumber, Dr Kojima telah membuat kajian selama 40 tahun dan telah membuat semakan semula beribu-ribu jenis sebatian dan lebih 200 jenis herba untuk mendapatkan formula untuk sistem imun. Akhirnya, Dr Kojima telah berjaya memformulasi satu-satunya interferon semulajadi di dunia iaitu NutriFeron.

ImageHah..macam ni la rupa nutriferon tu..Untuk pengetahuan, Nutriferon ni mengandungi kombinasi 4 ekstrak tumbuhan iaitu:

Image

1) Biji Labu – berfungsi untuk meransang pengeluran interferon semulajadi di dalam tubuh dan menentang radikal bebas dan faktor penyebab kanser
2) Bioji Plantago Asiatica – mengandungi polisakarida yang mengaktifkan sel-sel imun
3) Honeysuckle – menentang pencerohohan virus dan kuman
4) Bunga Safflower – Menghasil dan memperkuatkan keupayaan makrofaj memusnahkan virus dan kuman

Nak tau tentang kelebihannya?

Antaranya ialah:

  • mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari. Kajian menunjukkan bahawa interferon mampu meransang dan mempertingkatkan sistem imun tubuh secara keseluruhan dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajdi tubuh berfungsi untuk membunuh: T-cells, B-cell dan makrofag
  • melawan kanser dan tumor. Interferon semulajadi mengandungi polisakarida yang meransang dan mengaktifkan immunoglobulin melawan sel-sel tumor dan kanser.Ia juga mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kemoterapi.
  • melindungi dari influenza. Ia mengimbangi kepada respon alergi persekitaran dan pencemaran udara, melindungi dengan berkesan daripada virus, mikrob termasuk selsema, flu, alergi, inflamasi dan influenza.
  • melambatkan penuaan. Formula Nuriferon meransang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman. Justeru, sel-sel akan menjadi lebih sihat.
  • mengurangkan infeksi oleh pesakit-pesakit Hepatitis B & C. Keberkesanan NutriFeron dalam memerangi virus akan mengurangkan infeksi dan meminimumkan ketidakselesaan seperti kembung perut, rasa mual, muntah kepada pesakit-pesakit hepatitis B dan C
  • membantu mengurangkan PMS. Ianya terbukti secara klinikal mengurangkan simptom yang terjadi akibat ketidakseimbangan sistem endokrin iaitu kekejangan waktu haid, sakit belakang, sakit payudara, masalah jerawat, kegelisahan, insomnia dan mood swing.

Banyak kann kelebihannya. Jadi, secara asasnya nutriferon ni sangat digalakkan di ambil oleh:

  • Individu yang ingin kukuhkan sistem imun.
  • Individu yang menghadapi masalah sistem imun.
  • Individu yang mendapati pengambilan vitamin C (dos lebih) tidak memberi kesan ke atas penyakit yang dihidapi.
  • Individu yang apabila sakit (demam), sakitnya (demamnya) akan berpanjangan melebihi seminggu.
  • Ibu menyusu, namun mendapati anaknya masih kerap demam, dan demam berpanjangan.

Bagaimana pula cara pengambilannya?

  • Satu minggu sekali sahaja untuk mereka yang sihat, ATAU,
  • Satu paket sehari (atau, jika perlu),di minum bersama air. Sila minum secepat mungkin selepas dibuka kerana ianya mudah menyerap kelembapan.

Ok..itu aje..macam biasa, kalau sesiapa yang berminat..boleh hubungi saya untuk konsultasi percuma. Terima kasih..:)

Image

 

Sebenarnya..nk sambung citer psl air penuras dpd Shaklee ni..tapi, nak share sket dgn u all psl pentingnya air yang bersih dan selamat utk kita minum. Kalau kat negara2 Eropah, to be specific..Norway la contohnya..tempat kami menetap dulu..memang air direct dari paip boleh diminum terus, tanpa rasa syak dan was2 langsung. Cumanya, kita perlu makan Flux (kerana air2nya terlalu bersih, tiada florida) Jadi, kita perlu florida tambahan tu or else gigi akan senang reput.

So, apa pentingnya air yang bersih?

pitcher3

Bagaimana mengatasinya?

pitcher2

Dan..kenapa Get Clean Water Pitcher Shaklee?

pitcher1

So, tanpa syak dan ragu lagi, mari kembali kepada sumber minuman yang bersih, tanpa kuman dan yang paling penting selamat. Berminat?

ncard

Get Clean Water Pitcher

Assalammualaikum,

Hari ni..akhirnya masalah ketiadaan supply air kosong @ air mineral @ air masak di office akibat kerosakan water filter selama berbulan2 lamanya selesai! Alhamdulillah..dengan adanya Get Clean Water Pitcher, maka takde lah risau nak kena bawak air masak dari umah, beli air mineral sampai berbotol2 (bayangkan kalau sebotol yang 500ml tu dah RM1, kalau sehari perlu minum sampai 3 liter, tak ke dah 6 botol, menjadikannya RM6 sehari..didarab pulak dengan 5 hari bekerja..phew! Masak dibuatnya..;)

So, lepas ni kwn2..siapa nak air yg fresh..sedap diminum boleh cuba rasa di bilik saya ya..:)

Oh..utk kwn2 di luar sana yang mungkin menghadapi masalah yang sama juga..jangan lepaskan peluang memiliki..satu lagi daripada produk inovasi shaklee yang saya rasa cukup berbaloi memilikinya, portable (mudah dibawa ke mana), reliable (dengan 4 refill pack of turasan) menjadikannya boleh digunakan sehingga setahun (satu penapis tu tahan for about 4 months). And lagi satu, ada pulak indicator bila kita perlu tukar penapis tu..tak ke sangat memudahkan?..tak perlu nak tgk air dah keluar kecik ke..filter dah kotor ke..sbb indicator dah terang2 ada🙂..Oh..and lagi satu jugak..cara pemasangan yang sangat mudah. To be frank, selama ni..kalau bab2 nak pasang water filter kat umah..konfem suh en. hubby yang pasangkan..sbb tak larat nak baca instruction satu persatu..dan silap2 pasang pulak..tak keluar la..air leaking la..but with this Get Clean Water Pitcher, sangat mudah dan very straight forward..Cakap banyak pun tak guna..kalau siapa2 nak cuba..boleh datang bilik saya ya..;)

Image

Hah..inilah rupa water pitcher tu..mcm jug kan? bukan ke senang kita nak bawa ke mana2 dan menggunakannya..(ready to use)..:)

Ok..stop kejap..Nanti kita sambung citer in details psl water pitcher ni ya..tunggu..:)

Alhamdulillah..permulaan pagi hari yang baik..

Masuk2 je office..ada kakak satu department datang nak beli omega. Memang selama ni kakak ni dah sedia maklum dengan kebaikan salah satu lagi daripada produk shaklee ni..tapi mungkin belum berkesempatan nak mencuba. So, hari ni tanpa berlengah dia terus beli tanpa teragak2 lagi. Memang kalau kita nak citer psl minyak ikan Omega Guard Shaklee ni..tak cukup rasanya dalam satu entry ni je..Ada org makan omega utk kurus, ada yg makan utk bijak bertenaga dan ada juga yang makan..utk mengatasi masalah kesihatan seperti gout, kolestrol, dan mcm2 lagi la.

Pendek kata..kalau nak citer mmg banyaj kelebihan Omega Guard Shaklee ni. Meh kita tgk apa yg boleh disenaraikan:

  1. Mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita
  2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan
  3. Mencegah salur darah dari tersumbat
  4. Mengelakkan strok
  5. Mengekalkan tekanan normal darah
  6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher
  7. Mengurangkan sakit kepala
  8. Merendahkan kolestrol
  9. Mencegah pembekuan darah dalam badan
  10. Mengekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL
  11. Mengawal masalah obesiti
  12. Mengurangkan risiko penyakit jantung
  13. Membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin – khusus utk ibu hamil
  14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak
  15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak
  16. Membantu menyihatkan paru-paru
  17. Memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll
  18. Mengurangkan demam hay, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus)
  19. Membantu memperbaiki penyakit buah pinggang
  20. Membantu menentang kanser paru-paru, payudara, kanser prostat dan kanser kolon.
  21. Membantu meningkatkan kesihatan hati selepas pembedahan
  22. Membantu pankreas pesakit kanser berfungsi dengan lebih baik
  23. Memelihara fungsi-fungsi sendi
  24. Membantu masalah penyakit gout

Hah..kan betul? Memang banyak khasiatnya Omega Guard Shaklee ni..so, kalau ada sesiapa yg mempunyai masalah seperti yang tersenarai di atas, tak rugi mencubanya. Satu botol ada 90 kapsul. Kalau makan sebiji sehari boleh tahan sampai 3 bln..bergantung pada tahap keseriusan masalah yang dihadapi.

Nanti kita sambung lg psl Omega Guard Shaklee ni dalam next entry ya. Sesiapa yang berminat, mcm biasa boleh roger2🙂

Image

Sebelum mata ditutup

Ok..rasanya edisi balas dendam betul kali ni..Sampai 5 entry terus dalam satu hari..Tak kisah la kan? Kata pun BALAS DENDAM..

Sebelum nak lena ni..rasanya bagus jugak kalau kita dapat berkongsi ilmu sikit kan..Info kesihatan kita dah share..so, info utk zat rohani pun perlu dikongsi.

Kali ni nak share sket 3 tanda2 org yang sedar akan kematian:

1- semangat beribadah

2- sentiasa bertaubat

3- qanaah (redha dengan segala ujian Allah)

Manakala, sebaliknya bagi mereka yang tidak sedar akan kematian 3 tanda2nya ialah:

1- malas beribadah

2- bertangguh dalam bertaubat

3- mengeluh dengan ujian Allah

Mudah2an kita berada dalam golongan yang pertama, kerana sesungguhnya dengan mengingati mati akan memberi keinsafan dan meningkatkan keimanan..In sha Allah🙂

Image

peringatan utk diri..Wallahualam.

Sangat menarik pulak bila aku browse2 dan cari info ttg vivix ni..Rasa mcm rugi pulak kalau tak share dgn kwn2 yg lain..

Antaranya, mcm kes yang berlaku di luar negara ni. Ibu tua ni memang dah menghidap penyakit Alzheimer dan terlantar sejak sekian lama dan doktor dah nak bagi ubat tidur je pun..tapi selepas pengambilan vivix..from Alzheimer stage 4 she has recovered to stage 1-2 sahaja..Doktor pun amazed..Nak tau lebih lanjut tentang kisah ni boleh refer pada link ni:

http://www.healthybody-healthyhome.com/our-moms-journey-with-alzheimers/

Lagi satu pula, tentang mak mertua sorg kwn ni yang menghidap penyakit kencing manis..ada pulak luka di jari kaki. Alhamdulillah dengan pengambilan vivix dan of course, dengan izin Allah juga, luka2 tersebut cepat sembuh..

Jadi, kalau ada yang masih ragu lagi..boleh baca banyak lagi testimonial2 berkaitan dengan vivix..mcm kt bwh ni:

Image

 

ok..so, kalau ada sesiapa yang berminat boleh cuba hubungi saya kat details di bwh ni ya🙂

Image 

Kali ni nak citer pulak ttg xtvt weekend aritu.

Memula pagi tu pergi la ke PKNS..sebab nak cari Al-Quran baru utk cik Rihana yang dah masuk Al-Quran..Alhamdulillah..sambil2 tu cari juga buku2 exercise utk anak2 teruna..bila balik umah, sembang2 ngn en. suami..baru teringt yg skg ni tgh berlangsung pesta buku kat PWTC. Tak sangka plk en. suami pun nak mencari sesuatu..so, apa lagi dah kul 3 ptg pun masa tu, lps makan kt kedai abg terus pecut ke PWTC.

Jalan jem..tok sah nak citer..org punyalah ramai..dengar plk tu nak ada riot rupanya tapi dpt dihalang oleh pihak polis..booth mmg meriah..dan yg bestnya mostly buku2 dijual dengan harga discount..so, boleh dikatakan berbaloi jgkla meredah kesesakan lalulintas dan lautan manusia tu..:)

Image

Ni adalah antara koleksi buku ummi..tak termasuk anak2 punya..so, pasni kitaorg nak suggest..klu blh lainkali buatlah di luar kawasan kl..mcm putrajaya ke..yg jauh sket dpd kesesakan..ke..tak bole? takut nnt tak dinamakan KL International Book Fair pulak ek?😉

Assalammualaikum,

Tetiba pulak bersemangat nak citer pasal vivix kan..

Bukan apa..bila kita jumpa sesuatu yang baru, lebih2 lagi yang bermanfaat..kita mesti rasa excited nak kongsi dgn semua org kan..

So, kali ni..nak citer lagi psl vivix, supplement terbaru daripada Shaklee yang masuk ke Malaysia tahun lepas.

Kalau dibaca daripada beberapa source di Internet, banyak juga testimonial yang memuji keberkesanannya terutama sebagai anti-aging dan membantu mengembalikan ingatan (khusus buat pesakit alzheimer)..

ok, jadi utk keterangan yg lebin lanjut, meh kita tgk dulu intro ttg vivix kt bwh ni.

Vivix™ adalah minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol.

Mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol menjadikan Vivix begitu unik. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi.

Di dalam satu penemuan utama, kajian klinikal terkini menunjukkan ramuan aktif Vivix berupaya mengaktifkan pengawalan utama genetik yang menolong melambatkan penuaan pada tahap sellular.

Di dalam kajian makmal, ramuan Vivix telah menunjukkan ia memberi impak kepada 4 mekanisme utama penuaan pada tahap sellular :

  • Melindungi dan membaiki sellular
  • Memberi impak positif kepada pengawalan genetik
  • Menggalakkan biogenesis ( pembentukan baru) mitochondria
  • Melambatkan pembentukan protin AGE (Advanced Glycation End products)
So, apa lagi..bersempena dengan bulan Mei yang bakal menjelang..apa salahnya kita hadiahkan sebotol vivix utk ibu yang dah banyak berjasa dan berkorban masa dan tenaga selama ni membesarkan kita kan..
 
Berminat? Can PM me for more details😉